Historia firmy


Historia firmy „DROMICO” rozpoczyna się w 1986 roku, kiedy to Edward Jędrzejak –założyciel firmy rozpoczął hodowlę brojlera w ilości 150 sztuk. Następnie w 1992 roku powstała ubojnia drobiu w Kaliszkowicach Ołobockich – powiat ostrzeszowski, województwo wielkopolskie.

Edward Jędrzejak własnymi środkami starał się jak najefektywniej rozwinąć działalność gospodarczą polegającą na uboju i handlu drobiem. Z upływem lat do spółki przystąpił syn – Łukasz Jędrzejak. Do chwili obecnej firma jest spółką rodzinną posiadającą świeży drób najwyższej jakości. Na przestrzeni lat spółka rozwinęła się z małego zakładu ubojowego do poziomu lokalnego lidera dostarczającego wysokiej jakości produkty – tuszki drobiowe, elementy i podroby drobiowe (świeże i mrożone) na teren Polski i Unii Europejskiej.

Posiadamy również hurtownie firmową we Wrocławiu. Drób rzeźny dostarczany jest do zakładu z wykorzystaniem własnych środków transportu. Nasza firma dostosowana jest do wymagań Unii Europejskiej. Bezpieczeństwo produktów oferowanych przez nas jest kontrolowane przez stały nadzór weterynaryjny oraz wdrożony system HACCP, GHP, GMP. Naszą wizytówką jest zakład produkcyjny połączony z nowoczesną linią produkcyjną oraz zapleczem magazynowo – chłodniczym, które pozwalają nam utrzymywać wysokie standardy wyrobów.

W 2015 r. została zmodernizowana linia automatycznego rozbioru tuszki drobiowej oraz zostały zakupione nowe samochody dostawcze – chłodnie. Obok zakładu powstała nowoczesna oczyszczalnia ścieków z wykorzystaniem środków unijnych, która spełnia europejskie normy dotyczące emisji zanieczyszczeń.



Jesteśmy rzetelnym partnerem dla naszych klientów na rynku mięsa drobiowego.